Dit recept is ingestuurd door Wilmie Willemse. Dit is eens een keer een wildrecept dat niet moeilijk en niet bewerkelijk is. Ideaal dus voor een dinertje of zelfs met kerst. Niet alleen het vlees maar ook de saus is in een handomdraai gemaakt en heeft geen moeilijke ingrediënten. Het vlees heeft wel even een uurtje stooftijd nodig.
Ingrediënten voor een heerlijke hertenbout
- 600 gram hertenbout
- Klont boter
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
- 1 flesje trappistenbier
- 3 eetlepels Sjalot-Edik
- 1 eetlepel Belberry confiture Rode Bessen
- 1 ½ dl wildfond
- 4 sjalotten
- 1 takje tijm
- 4 kruidnagels
- 2 blaadjes laurier
- 1 theelepel pimentpoeder
- 200 ml kookroom
Bereidingswijze
Verhit de boter in een braadpan en braad het vlees rondom bruin; bestrooi met peper en zout.
Als het vlees goed dichtgeschroeid is voeg dan de warme fond (bouillon), Sajot-Edik, en de confiture toe. Daarna de gehalveerde sjalotten, laurier, tijm, piment en kruidnagel. Zorg dat alle kruiden goed in de saus terecht komen zodat de smaken zich goed kunnen mengen.
Laat dit ongeveer een uur (het vlees af en toe omkeren) op een laag pitje sudderen.
Haal het vlees uit de pan en houd het warm. Laat de saus nog wat indikken en pureer de sjalotten fijn met een staafmixer.
Voeg eventueel wat botervlokken of ander bindmiddel toe om de saus op gewenste dikte te maken.