Dit recept werd gepubliceerd in Delicious. Zeker de moeitewaard om eens uit te proberen!
Ingrediënten voor het maken van een heerlijke salade van wortel en gerookte zoete aardappel
Bron: delicious - kerst editie 2016
4 personen
- 1 grote zoete aardappel
Dragon mayonaise
- 1 eetlepel dragon-Edik
- ½ eetlepel citroensap
- 1 theelepel mosterd
- 2 eidooiers
- 1 theelepel agavesiroop
- 2 takjes verse dragon
- 330 ml zonnebloemolie
Zoetzuur van wortel en sjalot
- 200 ml witte wijn-Edik
- 200 ml witte wijn
- 5 peperkorrels
- 4 kardemompeulen
- 1 laurier blaadje
- 1 takje dragon
- 1 sjalot
Wortelsalade
- 1 bos bospeen
- 1 paarse wortel
- 4 eetlepels crème fraiche
- Rasp van sinaasappel
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel mosterd-Edik
- 2 cm. verse gember rasp
- 2 eetlepels saffloerolie
Bereidingswijze
Kan enkele uren van te voren.
Verwarm de oven voor op 150 graden. Was de zoete aardappel grondig, maar schil ze niet.
Bestrooi een bakplaat met een laag van 2 cm grof zeezout, en duw de zoete aardappel er in. Gaar de zoete aardappel in circa 50 minuten, ze moeten zacht aanvoelen, maar niet volledig gaar zijn. Pel de aardappel en rook ze 5 minuten in een rookoventje of in een rookzak en rook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking Haal eruit en bewaar.
Dragonmayonaise: meng de witte wijn Edik, het citroensap, mosterd, eidooiers, agavesiroop en dragon blaadjes in een blender of gebruik de staafmixer. Voeg beetje bij beetje in een straaltje zonnebloemolie toe. Breng op smaak met zout. Bewaar de mayonaise afgedekt in de koelkast.
Wortel-sjalotzoetzuur: meng in een steelpan 300 ml water, witte wijn-Edik, witte wijn, peperkorrels, kardemom, laurier en dragon. Breng aan de kook en laat 5 minuten op laag vuur koken. Snijd de sjalot in ringen. Haal 2 flinke wortels los van de bos en schaaf in de lengte flinterdunne plankjes wortel op een mandoline, houd apart. Schenk het kokende azijnmengsel over de sjalotten zodat ze net onderstaan en dek af. Laat afkoelen, voeg daarna de wortellinten toe en marineer enkele uren.
Bereiding 20 minuten van te voren.
Doe de zoete aardappel met een klein laagje water in een pan, laat 10 minuten doorgaren. Giet af, wrijf de aardappel door een fijne zeef, roer er 1 eetlepel crème fraiche door en breng op smaak met peper en zout.
Wortelsalade: schild de bospeen. Rasp de peen op een grove rasp en breng op smaak met de overige 3 eetlepels crème fraiche, sinaasappelrasp, mosterd-Edik, geraspte gember, saffloerolie en zout. Doe was geraspte wordt in een ronde steker, of vorm met je handen een cirkel. Rol de wortellinten op. Steek ze ertussen en verdeel dotjes dragon mayonaise en zoete aardappel erover. Verdeel de sjalot in het zuur erover.