Hou jij van zoet? Dan hou je van karamel.
Wat is karamel
Karamel is superlekker. Maar het is niets anders dan suiker die wordt verhit en daardoor bruin wordt en een andere, door velen als aangenaam ervaren, smaak verkrijgt.
Karamel wordt gemaakt door de suiker in een pan met dikke bodem langzaam te verhitten tot 170 °C. Als de suiker smelt en deze temperatuur benadert wordt, breken de moleculen in verschillende componenten uiteen. Er ontstaat een bruine kleur, de karamel gaat iets bruisen en het gaat ook anders ruiken.
Verschillende karamel smaken
Door na dit proces smaken toe te voegen krijg je een karamel met smaak.
Bijzondere Smaken heeft maar liefst 11 verschillende smaken opgenomen in het programma.
De meest populaire smaak is de limonchello karamel.
Deze smaak is heerlijk te combineren bij zowel fruit als bij de pannenkoek. Op de site staan diverse combinatie mogelijkheden. Maar ook is de limonchello karamel uitermate geschikt voor het maken van meringue-karamel ijs.
Hoe bewaar ik karamel
Karamel is standaard 1 jaar houdbaar. Je kunt de karamel het beste in de voorraadkast/ keukenlade bewaren. Zo blijft deze smeerbaar en kun je hem snel gebruiken om bijvoorbeeld een boterham te smeren. Wanneer je deze in de koelkast zet is de karamel ijskoud en niet direct toepasbaar.
Neem altijd een schoon mes of schone lepel wanneer je de karamel gaat gebruiken.
Zo voorkom je dat je eventuele boterrestjes of andere rare smaken in de karamel pot smeert.