Het "Aspergeseizoen" is weer begonnen. Je ziet overal weer bordjes langs de weg staan. Het lijkt wel of er jaarlijks meer kwekers komen.
In het seizoen kan ik het niet laten om wekelijks een gerecht met asperges op tafel te zetten.
3 soorten
In Nederland worden 3 soorten gekweekt. De meest bekende is de witte asperge. Deze wordt gekweekt in aspergebedden (groeit in de grond).
De groene en paarse asperges groeien boven de grond. Daarnaast moet de witte asperge altijd goed geschild worden en bij de groene asperges alleen de dikke (16-20mm). De paarse asperge hoeft niet geschild te worden. Alleen het onderste stukje van de stengel even afsnijden.
Omdat de witte en de groene asperges de meest voor de hand liggende asperges zijn, zul je deze in mijn gerechten tegenkomen. Ik gebruik de asperges zowel als voorgerecht en als hoofdgerecht.
Gisteren heb ik een salade van witte asperges met serranoham gemaakt. Ik kreeg dit recept doorgestuurd van Wilmie Willems. Voor dit recept heb ik de asperges gewokt. Dit gaat super goed en is heerlijk met een bijpassende aspergevinaigrette van een asperge-Edik.
De asperge-Edik is een azijn met een lage zuurgraad, vandaar de naam Edik. De Edik wordt gerijpt van verse Hollandse asperges. Meer informatie over de asperge-Edik is terug te vinden op de site. Hier kun je ook het volledige recept terug lezen en/of uitprinten.
Natuurlijk staan er nog meer lekkere aspergegerechten op de site!
Alvast smakelijk eten.