• Slide1

Wat kunt u meenemen in uw afweging bij het kiezen voor boter of olie voor het bereiden van uw gerechten ?

 Boter  Olie

 

Er zit nl. nogal wat verschil tussen bakken in boter of olie.

Zo is boter een dierlijk en olie een plantaardig product.
Bij olie heb je de keuze uit olijfolie, zonnebloemolie of arachideolie. Omdat sommige oliën een smaak meegeven aan de gerechten (walnootolie, sesamolie of amandelolie) is het zaak om de juiste keuze te maken.

De voor en de tegens !

Olie bevat geen water en kan een temperatuur bereiken van 180 tot 200 graden. Het te bereiden product schroeit dus sneller dicht waardoor de sappen beter bewaart blijven. Boter daarentegen kan een maximale temperatuur van 80 graden bereiken, maar bij erg bleke of licht uitziende producten krijgen deze wel een mooier bruin kleurtje.

Bij het verwerken van vochthoudende producten zal olie wat meer spetteren, maar daarentegen is het verwijderen van oliespetters veel eenvoudiger dan het verwijderen van vetspatten van boter.

In olie kan bijna alles gebakken, gefrituurd of gegrild worden, maar houdt rekening met de temperatuur. Is de olie niet goed op temperatuur dan kunnen de gerechten wat “vettig” lijken.

Het is goed om te weten dat je bij bereiding van gerechten veel minder olie nodig hebt dan boter.

Bruin kleurtje.

Wil je erg bleke of lichte producten bereiden met olie en wil je toch het gewenste bruine kleurtje krijgen ? Dat kan door een combinatie van olie en boter. Zorg er dan wel voor dat de olie goed heet is voordat je de boter er aan toevoegt. Je hebt een gietijzeren of roestvrijstalen pan nodig.

Tip ! Hoe pak je de bereiding olie/boter aan ?

Voorbeeld met een stukje rosé kalfsvlees.
1,5 Eetlepel olie en een klein klontje boter (dobbelsteentje). Zet de pan op het vuur en laat deze zo heet worden dat hij iets begint te walmen. Voeg dan de olie toe en daarna het klontje boter.
Laat het vlees minstens 1 á 2 min. in de pan liggen voordat je het keert, omdat een koud product zich even aan de bodem vast hecht. Op het moment dat het vlees net zo warm is als de bodem van de pan kun je het keren en laat het vanzelf los.
Als het product aan beide zijden is dichtgeschroeid kan de warmtebron iets lager en kun je peper en zout toevoegen.
Belangrijk ! voeg het zout altijd als laatste toe, omdat zout vocht uit het product ontrekt waardoor het uitdroogt.

Italiaanse en Griekse olijolie bij Bijzondere Smaken.

Bereid je jouw gerechten met olie dan kun je op www.bijzonderesmaken.nl terecht voor meer info over olie uit ons assortiment.
Italiaanse “Antica Masseria” en de Griekse “Terra Creta”.

Vraag, tip of suggestie?

  1. Laat het ons weten! Vul onderstaande formulier in!
  2. (*)
    Ongeldige invoer
  3. (*)
    Ongeldige invoer
  4. (*)
    Ongeldige invoer
  5. Spamcontrole
    Ongeldige invoer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Volg ons ook op Social Media:

facebook  twitter  pinterest instagram

Contactgegevens

icon-location 

Moorveld 15
5757 PN Liessel

icon-phone

06 - 3038 2494
0493 - 343158

icon-mail

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK: 60584653
BTW: NL 001888404B98
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp