Het woord kruiden en specerijen kom je in het dagelijks leven elke dag wel tegen.
Maar wat is het nu precies? Is het niet gewoon hetzelfde?
Als je de Van Dale er op naleest kom je het volgende tegen; kruiden klein gewas met sappige, niet houtachtige stengel. Alleen waar vallen dan de rozemarijn en tijm onder? Dit zijn toch ook gewoon kruiden. Ik zelf gebruik altijd de insteek dat wanneer je de blaadjes of iets dergelijks van de plant afhaalt zijn het kruidenplantjes.
Denk heel simpel aan de peterselie, koriander, rosemarijn, basilicum, tijm en bieslook.
Verse kruiden kun je het beste zo laat mogelijk aan het recept toevoegen. Zo voorkom je dat de smaak te veel verloren (vervlogen) gaat.
Bewaren van losse verse kruiden kan het beste in een vochtig keukenpapier in de koelkast.
Wat zijn specerijen?
Specerijen zijn in tegenstelling tot de kruiden altijd gedroogd en dan juist niet de blaadjes maar denk hierbij aan stengels, wortels, stampers. Deze planten groeien vaak in tropische klimaten.
Enkele voorbeelden: Nootmuskaat is afkomstig van de muskaatboom en wordt gekweekt in regenrijke tropische kustgebieden. Kaneel is de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom.
Wanneer gebruik ik kruiden of specerijen?
Koken is je zintuigen gebruiken. Bekijk zelf wat het beste past bij het gerecht en ga op je gevoel, geur en smaak af welke kruiden of specerijen je het beste kunt gebruiken.
Dit is bij ieder recept anders en kan zelfs per keer anders zijn. Soms zijn de verse kruiden net iets sterker waardoor je de hoeveelheid iets moet aanpassen zodat het niet te overheersend is.
Zelf kruiden- en specerijenmix maken?
Het is ontzettend populair om zelf mixen te maken.
Mijn favoriete mix is mijn eigen gemaakte nasikruidenmix. In een handomdraai samengesteld met 5 verschillende specerijen. Verhouding: ½ theelepel chilipoeder, 2 theelepels komijn, 1 theelepel gedroogde kurkuma, 1 theelepel gedroogde gember, 1 theelepel gedroogde koriander.