Het is een kunst om een kipfiletje lekker bruin te bakken en niet te laten uitdrogen in de pan.
Daarom hierbij de beste tips;
- Haal de kipfilet minimaal 30 minuten vooraf uit de koeling. Laat ze op kamer temperatuur komen.
- Dep de kipfilet droog. Dit voorkomt spetteren in de pan.
- Wanneer de filet te dik is kun je ze wat platter slaan. Dit verkort het gaar proces.
- Kruid de filet met kipkruiden.
- Liever marineren? Dan kun je dit het beste enkele uren vooraf doen.
- Laat de boter in de pan smelten. Leg voorzichtig de kipfilet in de boter en laat deze rustig bakken. Op tijd omdraaien en eventueel herhalen.
- Leg tussendoor de deksel schuin op de pan. De pan niet afsluiten.
Verschil kipfilet en kipdijfilet
Nederlanders eten veel kipfilet. De kipfilet is afkomstig van de borst van de kip. Het is dus eigenlijk een afkorting van de kippenborstfilet.
De kippendijfilet is veel goedkoper en malser. De kippendijfilet is afkomstig van het bovenste gedeelte van de kippenboot.
Bij het kopen van kippendijfilet moet je wel goed opletten. Deze worden namelijk met of zonder bot aangeboden.
Aan een kippendij zit altijd nog een heel klein beetje vet. Hierdoor is het product smaakvoller en verwerkt het makkelijker dan de kipfilet.