Wat is jou favoriet? Zacht, hard of toch wat nat van binnen.
Een ei koken is niet moeilijk. Maar hoe kook je nu een perfect ei? Dat is immers net wat anders. Met een paar handige tips kan iedereen een ei koken!
Neem een steelpannetje en vul dit met voldoende water. Met voldoende water bedoelen we, dat als de eieren erin liggen deze volledig onder water liggen. Je kunt er een snufje zout aan toevoegen. Hierdoor koken de eieren minder snel kapot tijdens het koken.Wanneer het water kookt laat je de eieren zachtjes in het water glijden.
Vergeet niet direct je kookwekker te zetten.
Kooktijden
• Zacht gekookt ei: 3,5 minuut
• Eigeel zacht/ eiwit hard: 4,5 minuut
• Eigeel smeuïg/ eiwit hard: 7 minuten
• Hardgekookt: 8,5 minuut
Als de kooktijd om is giet je voorzichtig het water af en laat je het ei “schrikken” door koud water over het ei te laten lopen.
Waarom een ei laten schrikken?
Een gekookt ei dat net uit het water komt bevat nog veel warmte. Als je een zacht gekookt ei wenst is het dan ook noodzakelijk om het ei snel te koelen.
Zo voorkom je dat het ei lang warm blijft en dus nog na stolt.
Bij een hardgekookt ei is het schrikken minder van belang.
Je hoort wel eens dat het “schrikken” van een ei ook het pellen beïnvloed. Maar dat is nauwelijks. Voor het beter kunnen pellen van het ei is het schrikken niet nodig.
Pellen
De versheid van een ei is bepalend voor het pellen. Hoe verser, hoe moeilijker het pellen. Van de wat oudere eieren is het vocht in het ei verdampt. Hierdoor krimpt het eiwit en daardoor laat het makkelijker los nadat het gekookt is. Hoewel vers als muziek in de oren klinkt is een te vers ei bijna niet te pellen.