Vandaag heb ik de eerste pompoenen geoogst. Ineens zijn ze bijna allemaal tegelijk klaar voor de oogst.
Tijdens het oogsten dacht ik: laat ik hier vandaag eens iets over schrijven en wat heerlijke recepten met mijn lezers delen.
De pompoen is normaal gesproken iets voor het straatbeeld van oktober. Dan zij ze overal te koop en gebruiken mensen deze kalebassen ook vaak om er hun tuin mee aan te kleden.
Reuzenpompoen
Ik heb dit jaar alleen de reuzenpompoen gekweekt. Deze pompoen heeft deze naam te danken aan zijn gewicht. De reuzenpompoen heeft tijdens het kweken minder warmte nodig en is dus ideaal voor het Nederlandse klimaat. Ook is deze pompoen ontzettend fijn om in de keuken te verwerken. De pompoen is bijna rond en het vruchtvlees valt bij het koken uiteen.
Weetjes
Wist jij dat een reuzepompoen een doorsnede kan bereiken van wel 1 meter en een gewicht van 70 kg ?
Hoe lang kun je een pompoen bewaren?
Pompoen is een prima bewaargroente. Leg de pompoenen niet te koud weg; tussen 10 en 15 graden Celsius is de beste bewaartemperatuur. Kijk de pompoenen regelmatig even na. Als er eentje begint met schimmelen tast dat binnen een korte tijd ook andere pompoenen aan.
Een aangesneden pompoen is nog enkele dagen in de koelkast houdbaar. Omdat de pitten en de zaadlijsten het eerst beschimmelen kun je het stuk pompoen beter bewaren zonder die pitten en zaadlijsten.
Recepten
• Pompoensoep
• Bruschetta met geroosterde pompoen