• Slide1

Aardappelen vormen een onmisbaar onderdeel van ons Nederlandse voedingspatroon.

aardappel large


Maar door verschillende bekende diëten is deze knol onterecht in diskrediet gebracht. Je zou er dik van worden. Hierbij enkele tips en tricks over de aardappel.


Hollandse aardappel

Aardappelen zijn knollen die onder de grond aan de aardappelplant groeien en staan in de Schijf van Vijf. Pas sinds 1727 werd de aardappel in Nederland erkend als eetbare groente. Sindsdien is de knol populair en heel breed inzetbaar. Wij eten de aardappel gebakken, gekookt, gefrituurd, geprakt, gepoft en geroosterd. Kortom: Alles kan met onze oer Hollandse aardappel.
Aardappelsoorten
Het aardappelras, kooktype en de kwaliteit bepaalt waarvoor de aardappel geschikt is. Er zijn verschillende soorten aardappelrassen verkrijgbaar.

Hierbij de 4 gangbare soorten op een rij:
• Vastkokende aardappelen: Nicola, Ditta, Lady Christl.
• Vrij vastkokende aardappelen: Bildtstar, Mozart, Platina, Agria.
• Kruimige aardappelen: Frieslander, Milva, Melody, Maritiema.
• Zeer kruimige aardappelen: Eigenheimer, Irene.


Vastkokende aardappelen zijn prima geschikt om te bakken, te koken, te wokken of voor in een salade. Als je van een vaste structuur houdt zijn (iets) kruimige aardappelen geschikt voor stamppot, puree of soep. Poffen is ook mogelijk als je van een losse structuur houdt.

 

Is de aardappel nu echt een dikmaker?

Aardappelen bevatten vooral koolhydraten, kalium en vitamine B6 en verder ook vezels, eiwit, foliumzuur en vitamine C. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. In de aardappel vind je de koolhydraten vooral in de vorm van zetmeel.
In een gekookte aardappel zit echter geen grammetje vet. En als je bedenkt dat één gram zetmeel 4 calorieën bevat en 1 gram vet 9 calorieën dan valt het reuze mee.

Aardappelen of rijst?


Opvallend is dat rijst wordt gezien als licht voedsel. Maar 200 gram aardappelen bevat 150 kcal tegenover 200 gram rijst 250 kcal. Bovendien worden complexe koolhydraten langzaam door je lichaam verteerd, zodat je lang een voldaan gevoel hebt. Aardappelen worden dus ten onrechte als dikmaker bestempeld.
Bewaren
Op aardappelen hoeft geen THT datum te staan.
Gemiddeld zijn de aardappelen na aankoop nog 2 tot 3 weken houdbaar. Hoe langer je ze bewaard hoe meer de kwaliteit kan afnemen.
Aardappelen kun je het beste bewaren op een donkere plaats.
Bewaar je de aardappel te koel (tussen 8-10 graden) dan heb je kans dat de aardappelen snel gaan uitlopen. Het koud bewaren heeft wel een voordeel. De aardappel wordt zoeter.

Wist jij ?

Dat aardappelen in de top 10 staan als het gaat om verspilling van eten.
We koken vaak net iets te veel aardappelen waarna het restant vervolgens in de container verdwijnt.
Maar ook kopen we een te grote hoeveelheid aardappelen in een keer. Hierdoor gaan ze verkleuren of slieten en zijn we snel geneigd ze weg te doen.

Dat je een gekookte aardappel ook kunt invriezen?

Na het koken is de aardappel nog maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren.
In de koelkast is dat maximaal 2 dagen.

 

Leuke variatie recepten:
Ovenschaal aardappels, groente en vlees
Aardappeltjes in de oven
• Gevulde aardappel met spekjes en knoflookmosterd
Aardappelpuree

Vraag, tip of suggestie?

  1. Laat het ons weten! Vul onderstaande formulier in!
  2. (*)
    Ongeldige invoer
  3. (*)
    Ongeldige invoer
  4. (*)
    Ongeldige invoer
  5. Spamcontrole
    Ongeldige invoer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Volg ons ook op Social Media:

facebook  twitter  pinterest instagram

Contactgegevens

icon-location 

Moorveld 15
5757 PN Liessel

icon-phone

06 - 3038 2494
0493 - 343158

icon-mail

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK: 60584653
BTW: NL 001888404B98
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp